Η ποιο σημαντική παράμετρος για την προώθηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης και στο Google είναι αναμφίβολα η δημιουργία ποιοτικών backlinks. Πρόκειται για συνδέσμους (Links) που υπάρχουν σε άλλες ιστοσελίδες στους οποίους κάνοντας click οδηγούμαστε στο site μας. 

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν όσα περισσότερα backlinks είχε μια ιστοσελίδα τόσο καλύτερη κατάταξη επιτύγχανε στα αποτελέσματα αναζήτησης. Το γεγονός αυτό οδήγησε αρκετούς να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης χτίζοντας backlinks με αθέμιτους τρόπους για να δημιουργήσουν μια τεχνητή δημοτικότητα της σελίδας τους.

Τέτοιες πρακτικές ήταν αποτελεσματικές στο παρελθόν για την προώθηση ιστοσελίδων ομως πλέον ανιχνεύονται και τιμωρούνται. Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι η ποσότητα των backlinks αλλά η ποιότητα τους.
Τα χαρακτηριστικά των ποιοτικών backlinks  για την προώθηση ιστοσελίδων είναι τα παρακάτω :

  • Φιλοξενούνται σε σελίδες με περιεχόμενο αντίστοιχο με το δικό μας. Εάν το περιεχόμενο μας αφορά σε θέματα Αθλητισμού τότε το να έχουμε backlink από ένα website που ασχολείται με μαγειρική είναι παράξενο. Η αξία ενός τέτοιου συνδέσμου θεωρείται πλέον χαμηλή και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αξιολογηθεί αρνητικά από τις μηχανές αναζήτησης.
  • Προέρχονται από σελίδες με υψηλή αξιοπιστία. Για να υπολογίσουν αυτή την αξιοπιστία οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς διάφορα websites τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας (πχ Wikipedia) και εξετάσουν πόσα clicks απέχουν από αυτά οι σελίδες που έχουν τους συνδέσμους μας, όσο λιγότερα είναι αυτά τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία έχουν οι τελευταίες.
  • Προέρχονται από σελίδες με υψηλό Page Rank  το οποίο με απλά λόγια είναι η βαθμολογία που δίνει η Google για κάθε ιστοσελίδα, όσο υψηλότερη είναι τόσο πιο σημαντικό είναι το backlink από αυτή.
  • Γίνονται πολλά clicks σε αυτά δηλαδή αυξάνουν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Αυτή είναι μια παράμετρος που συχνά παραμελείται γιατί δεν συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης. Παρόλα αυτά βελτιώνει σημαντικά την προώθηση ιστοσελίδων.
  • Έχουν anchor text το οποίο περιέχει μια σημαντική λέξη-κλειδί για την εταιρία μας. Το anchor text είναι το κείμενο το οποίο έχει μετατραπεί σε σύνδεσμο. Αν αυτό το κείμενο περιέχει ένα σημαντικό keyword τότε η αξία του backlink πολλαπλασιάζεται. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουμε να μην επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο keyword στα anchor texts των συνδέσμων γιατί κάτι τέτοιο θεωρείται αφύσικο και αξιολογείται αρνητικά από τα search engines.
  • Περιέχονται στο κυρίως κείμενο και όχι στο sidebar ή στο footer της ιστοσελίδας που τους φιλοξενεί. Αυτούς τους συνδέσμους τους αξιολογούν θετικότερα οι μηχανές αναζήτησης γιατί θεωρούν ότι για να τους ενσωματώσει ο αρθογράφος στο κυρίως κείμενο τους αξιολογεί ως σημαντικούς.
  • Προέρχονται από πολλές ιστοσελίδες και όχι από λίγες. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρώτη τόσο αποτελεσματικότερη είναι η προώθηση ιστοσελίδων. Είναι προτιμότερο να έχουμε 10 συνδέσμους προς την σελίδα μας από 10 διαφορετικά websites παρά 50 backlinks από 2 ιστοτόπους.
  • Τα backlinks που περιέχονται στην ιστοσελίδα οδηγούν σε ποιοτικούς ιστοτόπους οι οποίοι ιδανικά ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον δικό μας. Στην περίπτωση αυτή οι μηχανές αναζήτησης θα θεωρήσουν ότι ο ιστοτόπος μας είναι εξίσου ποιοτικός με τους υπόλοιπους.

Η προώθηση ιστοσελίδων με το χτίσιμο Backlinks είναι μια επίμονη και συνεχής διαδικασία. Αξίζει όμως κάθε ευρώ που επενδύεται σε αυτή γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της κατάταξης τους στο Google.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ενημερωθείτε για την αποτελεσματική προώθηση της δικής σας ιστοσελίδας.

Δείτε επίσης μια υπηρεσία που σίγουρα σας ενδιαφέρει : Social Media Marketing , Κατασκευή eshop